Local Focus, Newpaper en JOB winnen The Challenge

Oorkonde voor winnaars The Challenge

Oorkonde voor winnaars The Challenge

Met een subsidiebedrag van €20.000 mogen Local Focus, Newpaper en JOB komend jaar hun journalistieke start-up gaan opzetten.

Gisteren was de grote finale van The Challenge, de wedstrijd tussen journalistieke start-ups van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Na twee maanden en tien masterclasses werden uit de 8 overgebleven teams Local Focus, Newpaper en het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB) verkozen tot meest veelbelovende concept.

Zij krijgen elk een subsidie van €20.000 om hun concept uit te werken. Local Focus wil datajournalistiek beschikbaar maken voor regionale media, Newpaper gaat een kweekvijver starten voor jonge talenten die crossmediale achtergrondjournalistiek willen maken en JOB wil bedrijven en journalisten laten samenwerken in een nieuw business model. Lees meer over de winnaars op persinnovatie.nl

Screenshot StorifyMet een heus live-verslag vanuit de zaal deden Bas Bareman en ik verslag van de finale. Dat was leuk om te doen. Maar het was ook bijzonder om te zien hoeveel vooruitgang de verschillende teams hebben gemaakt sinds de start van het traject. Wat begin december nog abstracte ideeën waren zijn na de verschillende masterclasses uitgegroeid tot sterke concepten met duidelijke ideeën. Bijvoorbeeld over hoe een live-streaming app voor burgerjournalisten kan worden gerealiseerd  of hoe datajournalistiek voor regionale media betaalbaar gemaakt kan worden.

Creatiever en radicaler

Mijn conclusie is dat het echt helpt als je journalistiek-studenten wat leert over business modellen of met een venture capitalist laat praten. Je leert natuurlijk nooit alles in zo’n masterclass, maar je komt wel meer beslagen ten ijs. Zo zag je dat de plannen week na week minder naïef en steeds realistischer werden en dat het enthousiasme van de deelnemers telkens verder toenam.

Winnaars The Challenge

En veel sprekers noemden de ideeën van de ‘challengers’ een stuk creatiever dan de subsidieaanvragen die gewoonlijk worden ingediend bij het Stimuleringsfonds. Dat bevestigt het idee dat je buitenstaanders (zoals studenten) nodig hebt om in een oude industrie radicaal te innoveren.Wie weet breng je met het stimuleren van start-ups zelfs meer innovatie teweeg in de krantenindustrie dan met het subsidiëren van de gevestigde orde…

Goed nieuws dus dat er eind dit jaar een nieuwe Challenge komt. Interesse? De aanmelding start later dit jaar. Houd de site in de gaten.

Lees meer:

Lees het live-verslag terug van de finale van The Challenge
Wat willen Local Focus, Newpaper en JOB gaan doen?
Lees mijn blogs terug over de verschillende masterclasses
Bekijk de plannen van de 8 finalisten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s