Tien tips voor de perfecte pitch

Generaal van Uhm verrast zijn publiek De laatste masterclass van The Challenge vóór de grote finale stond in het teken van presenteren. Presentatietrainer Maritte Braspenning voorzag elk team van persoonlijke tips zodat ze op 6 maart een perfecte pitch van hun journalistieke concept kunnen geven voor het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Hier de tien belangrijkste presentatie-tips op een rij.

Verslag van de tiende masterclass van The Challenge op 26 februari. Dit stuk verscheen ook op persinnovatie.nl

1. Ieder verhaal moet in één zin na te vertellen zijn

“Het is verdomd lastig om verhalen te vertellen die mensen onthouden”, vertelde Braspenning. Bedenk daarom wat de kern van je boodschap moet zijn en vat dat in één zin samen. Wat moet de zin zijn die iedereen straks kan navertellen? Dat is niet alleen belangrijk om paraat te hebben voor een presentatie maar ook voor allerlei andere momenten waarop je jezelf moet verkopen. “Stel dat je iemand tegenkomt of je staat met iemand in de lift, dan moet je je verhaal in één zin kunnen vertellen.”

2. Probeer sterk te beginnen en verrassend te eindigen

Generaal Van Uhm stal de show tijdens TEDxAmsterdam toen hij met een wapen op het podium stond. “Dat komt niet omdat hij zo goed Engels kan of zo’n goede spreker is, maar omdat hij een leuk begin had.” Wat je zelf bijvoorbeeld kan doen is beginnen met een concreet voorbeeld of een verhaal uit je eigen ervaring. “Een persoonlijk verhaal beklijft altijd. Je kunt zeggen dat je iets hebt bedacht dat werkt, maar je kan ook vertellen dat je het zelf ervaren hebt. Dat is sterker.”

3. Begin niet met je eigen naam

Een opvallende tip van Braspenning tegenover de deelnemers: “Jullie beginnen je presentatie met je naam, alsof je naam het allerbelangrijkste is. Maar ik wil pas een naam onthouden als een verhaal mij pakt. Het moet draaien om je product. Zeg dus bijvoorbeeld aan het eind pas je naam en wat je gestudeerd hebt.”

4. Maak het concreet

Voorkom dat je teveel gaat uitweiden en alleen in abstractheden aan het praten bent. Braspenning: “Durf je presentatie te beginnen met iets wat concreet is. Jullie hebben allemaal uitgebreide ideeën, maar zeg nou eens wat je concreet gaat doen. Noem eens onderwerpen die je met je website zou verslaan. Geef ons eens drie voorbeelden van onderwerpen uit de afgelopen week die jouw bedrijf aan een redactie had kunnen verkopen.”

5. Gebruik je powerpoint slechts als geheugensteuntje

Powerpoint

Het gebruiken van een Powerpoint of Prezi mag, maar is niet zonder risico. Het geeft je de neiging veel naar het scherm te kijken en dan sta je met je rug naar het publiek. Leun ook niet teveel op wat er op je slides staat. “Zorg dat je powerpoint niet meer dan een gedachtesteuntje is. Je moet je verhaal ook zonder powerpoint kunnen presenteren, in het geval er iets mis gaat.”

Als je ervoor kiest om een powerpoint te maken, zet er dan niet teveel tekst in. “Beelden beklijven meer dan woorden, dus gebruik veel beeld in je presentatie. Het meest optimale is als je beeld naadloos aansluit op wat je zegt.”

6. Neem pauzes, laat stiltes vallen

“Korte pauzes geven de start van een nieuw hoofdstuk aan. Als je zelf presenteert lijkt een pauze veel langer te duren, maar het geeft je toeschouwers ook de mogelijkheid om even na te denken over wat je hebt gezegd.” Als je een Prezi of Powerpoint gebruikt dan geeft het klikken naar de volgende slide ook een natuurlijk rustmoment.

7. Presenteer met enthousiasme. Altijd.

“Enthousiasme is heel belangrijk. Neem Matthijs van Nieuwkerk: al vind je hem goed of niet goed, je moet toegeven dat hij elke avond heel enthousiast is over de onderwerpen die hij presenteert. Zelfs als hij vlak voor de uitzending nog de redactie er van langs heeft gegeven omdat die ene belangrijke gast bij Pauw en Witteman zit in plaats van De Wereld Draait Door, is hij tijdens de uitzending enthousiast. Dus, ook al vind je het doodeng, wees altijd professioneel en breng je verhaal enthousiast.”

8. Praat rustig

“Iedereen gaat onder spanning sneller praten. Maar spanning zegt niets over hoe je uiteindelijk presteert. Veel van de beste presentatoren van Nederland voelen nog steeds spanning aan het begin van elke uitzending.” Braspenning raad bij trainingen mensen vaak een grote ‘R’ boven hun vel te schrijven zodat ze tijdens de presentatie eraan herinnerd worden om Rustig te praten. “Je spanning valt minder op als je langzaam praat.”

9. Wees eerlijk, maar vertel niet alles

“Ga niet de problemen van je product behandelen, dat komt wel in de uitwerking. Vertel vooral de plussen. Je publiek moet denken: ‘Hé, wat een leuk idee’. Tuurlijk mag je nuances aanbrengen in je verhaal, maar als je net zoveel nuances als plussen noemt dan schiet het door. Bedenk wat voor vragen er over je product gesteld zullen gaan worden en ga daar alvast op in.”

10. Oefenen helpt

Aan iets wat er makkelijk uitziet is meestal heel lang gewerkt, vertelde Braspenning. Dat kan je zelf ook doen. Schrijf bijvoorbeeld je tekst uit in spreektaal, inclusief pauzes en grapjes. Bedenk voor jezelf: ‘Hoe zou ik dit aan vrienden vertellen? Wat heeft mijn publiek hieraan?’ En: oefenen helpt. Braspenning: “Ga drie of vier keer oefenen en doe dat hardop. Het werkt echt. Ga altijd repeteren, er is geen presentator die dat niet doet.”

Bekijk het verrassende begin van de presentatie van generaal Van Uhm:

Verder lezen:

– Meer presentatietips van Braspenning staan in het boek ‘Presenteren – Professionals aan het woord’
– Wie staan er volgende week in de finale van The Challenge? Bekijk hier het overzicht van de projecten.

Foto’s: TEDxAmsterdam en ‘p_a_h‘, via Flickr, onder Creative Commons License

Advertenties

One thought on “Tien tips voor de perfecte pitch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s